فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 45 (بهار 1400)

نشریه مطالعات قرآنی
پیاپی 45 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/14
  • تعداد عناوین: 20
|
  • بهمن گرجیان*، فرنگیس عباس زاده صفحات 9-27

    وجود سه ویژگی تاریخی، تطبیقی و میان رشته ای در زبان شناسی نوین باعث سرعت گسترش، تغییر و تحول آن به شمار می رود. زبان انتقال دهنده نقش اطلاعی و ساختار محتوایی هر کلام است. نقش وابستگی ارتباطی جملات که با توجه به نقش گفتمانی و تاثیرات بافتی آن ها مشخص گردیده برای درک پیام ضروری می باشند. هدف از تحقیق حاضر بررسی ساخت اطلاعی و موضوعی آیاتی چند از قرآن کریم با پیروی از نظریه نظام مند نقش گرای هلیدی(1994) می باشد که به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع دست اول(قرآن کریم) انجام شده است تا به بررسی چگونگی تاثیر انسجام ساختاری و پیوستگی معنایی آیات قرآن بپردازد. نتایج حاکی از آن است که تغییر جنبه مفهومی و معنایی ساختار، بستگی به ساخت اطلاعی گفتمان و عناصر ارتباطی آن است که با دگرگون ساختن نوع ساختار احتمالی تقویت می شود و این تغییرات با ابزارهای زبانی و سبکی، شکل درستی به خود می گیرد.

    کلیدواژگان: زبان شناسی نقش گرا، ساخت اطلاعی، مجرای ارتباطی، گفتمان نوشتاری
  • نسیبه علمایی * صفحات 29-53

    وجدان ادراک باطنی است که انسان با آن مسیر کمال را می یابد. او به عنوان خودفرمانی درونی و راهنمای انسان گاهی از سلامت برخوردار است و گاهی به انحراف کشیده شده و به دلیل عدم اعمال تربیت دینی صحیح کارایی لازم را ندارد. وجدان در برخی از مکاتب اخلاقی غربی جایگاه مهمی دارد و زیربنای افعال اخلاقی معرفی شده و به عقیده کانت امری شگفت آور و صاحب قدرت محرک در امر قضاوت است. همچنین در مکتب روسو کارکردهایی برای وجدان تعریف شده که در این پژوهش به صورت خلاصه به آن پرداخته شده است. در این راستا این پژوهش در صدد تعریف جایگاه و تبیین کارکردهای وجدان در قرآن و روایات است. وجدان را کاربردهای گوناگونی است که تمایز نهادن میان آن ها در این مبحث ضروری است.

    کلیدواژگان: وجدان، ملامت، انحراف، معالجه، امراض نفسانیه
  • زهرا صمدی، مسعود باوان پوری * صفحات 55-77

    قرآن کریم به زبان های گوناگون ترجمه شده است و درجه توانایی مترجمین آن در درک قرآن، تفهیم آن به زبان مقصد یا هر دوی آن ها و همچنین آشنایی با دانش زبانشناسی و ترجمه شناسی متفاوت بوده است. ابوالفضل بهرام پور یکی از این مترجمینی است که در ترجمه خویش توانایی بالایی در تفهیم و ترجمه متن قرآن کریم داشته است. البته ایشان نقاط ضعفی نیز داشته اند که مقاله حاضر بعد از بیان ویژگی های کلی سوره واقعه، ترجمه ابوالفضل بهرام پور را در اغراض مختلف بلاغی بررسی می کند؛ ابتدا به ویژگی بلاغی مانند تشبیه، استعاره، کنایه، تاکید، التفات و... در آیات سوره واقعه و سپس به مقایسه کردن آن اغراض بلاغی با ترجمه بهرام پور می پردازد. برخی از قصور ترجمه ها به سبب ساختار دقیق و پیچیده زبان قرآنی است که باعث شده مترجمان یک ترجمه را بر دیگری ترجیح دهند اما برخی لغزش ها نیز به سبب غفلت در ساختار واژه و یا اسلوب صرفی، نحوی و بلاغی آن است؛ برخی نیز به ترجمه تفسیری دست زدند و بدون جدا کردن از اصل کلام از حواشی تفسیری به تفضیل و شرح پرداخته اند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، ابوالفضل بهرام پور، سوره واقعه، اغراض بلاغی
  • یوسف مقدسی*، جمال طالبی قره قشلاقی، عسگر بابازاده اقدم صفحات 79-111

    در تمام عمر انسان بر روی کره خاکی، انسان از واژه مظلومیت و بهره کشی متنفر بوده است و آن را به عنوان قبح عقلی و شرعی مد نظر داشته است. فطرت پاک خداوندی به عنوان ابزار بسیار حرکت بخش مانع از سلطه پذیری او بوده است و لیکن هر جامعه ای که زمینه فرهنگی سلطه پذیری و استضعاف را داشته باشد به مستکبر و استعمارگر در «خود برتر بینی اش» کمک کرده است. اشاره آیات شریف قرآن در «لا تظلمون و لا تظلمون» مبین چنین معنایی است.هدف این مقاله نمایاندن چهره استکبار در جامعه انسانی امروز است. کیفیت استکبار ستیزی از منظر قرآن و تبیین شیوه های مبارزه با استکبار با ارایه آیات شریفه موجبات طمانینه؛ و آرامش و عزت نفس خواهد بود این بررسی با شیوه توصیفی و فلسفی و از نوع تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: سلطه گر، سلطه پذیر، قرآن، استضعاف
  • حمزه علی بهرامی * صفحات 113-137

    مساله نسخ یکی از مسایل بسیار مهم در علوم قرآنی است که میان صاحبنظران در تعریف و مصادیق آن اختلافات فراوانی وجود دارد. قرآن مجید خود در چند آیه به وقوع نسخ در قرآن تصریح فرموده است(بقره/ 106؛ نحل/ 101؛ رعد/ 39). نوع مواجهه با مساله نسخ می تواند موجب پذیرش یا انکار حجیت ظاهری آیات فراوانی از قرآن باشد. جریان سلفی- تکفیری فرقه ای منسوب به اهل سنت با گرایش و رویکردی خاص در تفسیر و علوم قرآنی برداشتی متفاوت تر از سایر فرق اسلامی در موضوع نسخ دارد. به نظر، این اختلاف خود یکی از عوامل شکل گیری فتنه ها، خونریزی ها و کشتن مسلمان ها در عصر حاضر است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و رویکرد اسنادی و نیز آگاهی از ضروت شناخت مبانی فکری جریان سلفی- تکفیری به مطالعه و تحلیل نسخ در دیدگاه آنان می پردازد و در پایان به این نتیجه می رسد که سلفیان نسخ اصطلاحی را انکار می کنند و نسخ را در معنایی به کار می برند که شامل تخصیص، تقیید، مطلق، استثنا و... هم می شود. عدم توجه به این نکته می تواند موجب خطا در قضاوت های ما باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، نسخ، سلفیان، ابن تیمیه
  • محمد پاک نژاد، الخاص ویسی*، محمود نقی زاده صفحات 139-170

    مطالعه حاضر نوعی بررسی و کنکاش تقابلی از منظر زبان شناسی متن بنیاد است که با تکیه بر حفظ انسجام و معرفی گفتمان نماهای واژگانی در سوره بقره اختصاص دارد. از این رو، کل سوره بقره با سه ترجمه تفسیری فارسی و انگلیسی بر اساس رویکرد نظری فریزر(2005) تحلیل گردیده است. همچنین این عناصر بر اساس مدل مذکور دسته بندی شده اند که متشکل از گفتمان نماهای تفصیلی، استنتاجی و زمانی می باشند. علاوه بر آن توالی های یافت شده به صورت ساختاری قاعده مند و منسجم پیکربندی گردیده اند. کارکرد این عناصر واژگانی در ترجمه های منتخب نشان می دهد که با یاری این عناصر زبانی در روابط متن ترجمه آیات به صورت یکپارچه و پیوسته عمل می کنند و بر اساس فرایند متقابل اطلاعات در بافت متون دینی و مذهبی ترجمه شده تاثیر بسزایی داشته و همچنین در خوانش آیات و انتقال مفاهیم از وجود این عناصر به طور مطلوب تبعیت می کنند.

    کلیدواژگان: سوره بقره، ترجمه تفسیری، گفتمان نماها، توالی
  • رضا رمضانی * صفحات 171-196

    در دنیای غرب، برخی اسلام و پیامبرش را جنگجو، خشن، خونریز و قسی القلب معرفی کرده اند و جایگاه مسلمانان را تا حد تروریست تنزل داده اند! حال آنکه حقیقت امر جز این است و منشا این نوع تحلیل و برداشت را می توان در دشمنی غرب با اسلام، گزینشی برخورد کردن با سیره و منش پیامبر اسلام، و فهم نادرست از دین اسلام و عدم اطلاع جامع از دین اسلام دانست. پیامبر اکرم برای انجام رسالت خود اصول و مبانی را در دستور کار خود قرار داد که در فراگیر شدن اسلام در عربستان و کشورهای همسایه با ایجاد صلح و دوستی میان مردم و ایجاد همزیستی مسالمت آمیز میان مردم آن منطقه نقش بسزایی را ایفا کرد. از همین روی برای معرفی چهره جامع از پیامبر اکرم(ص) در این مقاله سعی شده است شیوه های بر خورد پیامبر اکرم(ص) در دعوت به مبانی اسلام بازخوانی شود و مبانی و اصول کلی آن با تکیه بر آموزه های قرآنی استخراج شود.

    کلیدواژگان: اسلام هراسی، فراگیر، برخورد، مخالفین، اصول کلی
  • هادی رزاقی هریکنده ئی *، رقیه صادقی آهنگری صفحات 197-221

    امروزه روش شناسی در هر علمی از اهمیتی وی‍ژه برخوردار است. امر تعلیم و تربیت نیز از این قاعده، مستثنی نیست. یعنی برای شکوفایی استعدادهای نهفته مربیان و پرورش انسان هایی لایق و شایسته، چاره ای جز این نیست که اولیا و مربیان از روش هایی علمی و متقن بهره جویند تا نهال سعادت را در وجود متربیان بپرورانند و لذا در سوره های مختلف قرآن، شیوه ها و راهکارهای تربیتی؛ ابعاد پررنگ تری را به خود اختصاص داده است. از آنجا که سوره اعراف بعد از سوره بقره از لحاظ تعداد کلمات، جزء بزرگ ترین سوره های قرآن است و به نوعی اکثر اهداف و مقاصد قرآن در آن گرد آمده، می تواند زمینه مناسبی برای بررسی ابعاد تربیتی لحاظ گردد. این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از روش فیش برداری از آیات سوره اعراف و مراجعه به تفاسیر متعدد به این نتیجه دست یافته که این سوره مشحون از روش های تربیتی است که ایجاد محیط تربیتی مساعد و تاثیر آن در بهبود تربیت فرزندان از آن موارد است و قرآن کریم برای رسیدن به آن محیط مناسب، به شیوه هایی از جمله زمینه سازی، الگوسازی، سالم سازی، و امر به معروف و نهی از منکر اشاره نموده است.

    کلیدواژگان: انسان، تربیت، مربی، روش، محیط، سوره اعراف
  • رمضان رضایی * صفحات 223-247

    مستندات تاریخی بغداد قرن چهار و علاوه بر آن، تحلیل هایی که از جانب محدثان و مفسران و مورخان، تمدن پژوهان و فیلسوفان تاریخ و دیگران به دست آمده، حاکی از رشد و گسترش فکری و دینی اسلام در مقایسه با دیگر دوره هاست. لذا این پژوهش در نظر دارد بر ارتقای بی‏نظیر حوزه‏های گوناگون عمرانی عهد عضدی مانند ساخت اماکن درمانی و فرهنگی، شهرسازی و احیای ویرانی ها، توجه به مرمت مشاهد مقدسه، جمع آوری حدیث و رشد و گسترش تفاسیر و در نهایت امنیت در این عصر؛ که ریشه قرآنی و حدیثی داشته است؛ با استفاده از منابع و متون اصیل و تحلیل‏های جانبی، به کشف انگیزه های عمرانی این حاکم(عضدالدوله) بپردازد و انگیزه هایی که چرایی و چگونگی جهت گیری فعالیت های او را تا حدودی مشخص کند. به همین دلیل مساله اصلی این است که تاثیرآموزه های قرآنی و حدیثی در شکوفایی و درخشش تفکر شیعی و ایرانی چقدر بوده است؟

    کلیدواژگان: قرآن و حدیث، تمدن آل بویه، عضدالدوله دیلمی، عصر طلایی
  • حدیث ریاحی * صفحات 249-261

    از شاخص ترین عوامل موثر بر توسعه علوم انسانی، تبیین مباحث روش شناسی است. این امر به پژوهشگر کمک می کند تا درک بهتری از چگونگی روند مطالعات دینی و زمینه های شکل گیری متون دینی پیدا نماید و از این رهگذر می توان موجبات کشف و استخراج لایه های عمیق معنایی آیات قرآن در قالب روش های جدید نیز فراهم کرد. این مقاله تلاش می کند با استفاده از روش شناسی توصیفی و تحلیل محتوای کمی و کیفی، به بررسی تفسیر «المیزان» و توصیف روش آن بپردازد. پژوهشگر با انتخاب سوره ق، به بررسی روش علامه ذیل یکایک گزاره های تفسیری آن می پردازد؛ و در نهایت با کمک داده های آماری، روش علامه در سوره «ق» تحلیل و معرفی شده است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که علامه جهت تفسیر آیات سوره غافر، از روش اجتهادی نسبت به سایر روش بهره برده است و بیش ترین ارقام و اعداد، در تحلیل کمی مربوط به این حوزه است و پس از این حوزه تفسیر قرآن به قرآن(سیاق)، بیش ترین بسامد را در گونه های تفسیر دارا است.

    کلیدواژگان: تفسیر المیزان، تحلیل محتوا، روش شناسی توصیفی، سوره ق
  • فاطمه ریاحی*، احمد میرزایی صفحات 263-282

    در این تحقیق استشاره و استخاره که دو راهکار تصمیم سازی در فرهنگ اسلامی و قرآنی است مورد نقد و بررسی قرار گرفت. استشاره و استخاره دو موهبت از مواهب بزرگ خداوند مهربا ن اند که به هنگام حیرانی و سرگردانی می توانند برای انسان راهگشا باشند. این دو امر همانند دیگر امور در زندگی ما برای شروع اولیه نیاز به رعایت یک سری اصول و شرایط دارد که اگر با رعایت آداب و شرایطشان انجان نشوند نه تنها انسان را از حیرانی بیرون نمی آورند بلکه او را به گمراهی نیز می کشاند. لذا در این مقاله به مسایلی از قبیل چیستی و چرایی استشاره و استخاره، جایگاه آن ها در آیات و روایات و شرایط آن ها پرداخته شد. برای پاسخگویی به این موارد از روش تحقیق توصیفی استفاده شد و با مراجعه به منابع مکتوب و غیر مکتوب و سایت های اینترنتی، مطالب لازم جمع آوری گردیده است.

    کلیدواژگان: تفکر، تصمیم سازی، اسلام، قرآن، فرهنگ
  • احمدرضا طاوسی*، امیر احمدنژاد صفحات 283-311

    مدیریت بحران به عنوان موضوعی بین رشته ای در حوزه های مختلف مدیریت سیاسی، اجتماعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین رویکرد قرآن کریم به این موضوع، قابل توجه است. مطالعه آیات مدنی نشان می دهد که پیامبر اکرم(ص) در دوران حکومت مدینه، با بحران های گوناگونی مواجه بوده است. یکی از پیچیده ترین این بحران ها، اقدامات مخرب جریان نفاق در برابر پیامبر(ص) است. با توجه به جایگاه خاص پیامبر(ص) در دریافت وحی، واکنش های ایشان در برابر منافقان می تواند به عنوان الگویی مطمین برای مدیریت بحران در جهان اسلام و جامعه بشری مورد بهره برداری قرار گیرد. مدیریت پیامبر(ص) در بحران های ایجاد شده توسط منافقان را می توان در سه مرحله کلی شامل مدیریت قبل از بحران، حین بحران و بعد از بحران ارزیابی کرد. این پژوهش بر آن است تا بر اساس مطالعه ادبیات موضوع و با رویکرد توصیفی-تحلیلی، مهم ترین بخش های این مدیریت که شامل بیان روش ها و اقدامات تنش زای منافقان و واکنش های متناسب قرآن همراه با اعلام سیاست ها و تدابیر پیامبر(ص) است را بررسی نماید. راهبردهای شش گانه به دست آمده در پژوهش حاضر، از دستاوردهای این نوشتار است.

    کلیدواژگان: حکومت، تدبیر، آیات مدنی، مدیریت پیامبر(ص)، منافقان
  • سید ضیاءالدین علیانسب، علی فرزین * صفحات 313-337

    جستار حاضر، موانع و چالش های اطاعت زنان از شوهر و راهکارهای برون رفت از این چالش ها را بر اساس آیات و روایات تبیین کرده است. از آنجایی که تنظیم شیوه زندگی بر اساس سبک زندگی اسلامی، موجب سعادت در دنیا و آخرت می گردد، این پژوهش با استفاده از سبک زندگی اهل بیت(ع) و سیره آن بزرگواران در خصوص چالش های اطاعت از شوهر، دارای اهمیت فراوانی است. هدف این پژوهش، یافتن راهکارهایی برای درمان چالش ها و اختلافات زندگی مشترک همسران می باشد. لزوم احیای سنت و سیره اهل بیت(ع) در خانواده ها، انجام این تحقیق را ضروری می نماید. این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی نوشته شده در نهایت بدین نتیجه رسیده که قرآن و اهل بیت(ع) راهکارهای متنوعی برای برون رفت از آن، مانند محبت و تمکین و تامین نیازهای جنسی، توجه به ثواب اطاعت و عقاب عدم اطاعت از شوهر، بصیرت افزایی نسبت به حقوق زوجین، تغافل زوجین نسبت به ضعف های هم، حسن ظن، انتخاب همسر شایسته، ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: اطاعت، قرآن، حدیث، سبک زندگی، زن
  • زهره قربانی مادوانی * صفحات 339-363

    زبان شناسی شناختی بر این باور است که زبان به طور مستقیم مفهوم سازی گوینده را از موقعیت ها نشان می دهد. لنگاکر به عنوان یکی از نظریه پردازان زبان شناسی شناختی، بیان می کند که بر اساس سه اصل، اهمیت، دقت و چشم انداز می توان تعبیرهای گوناگون گوینده را مورد پردازش قرار داد. در قرآن کریم نیز اینگونه تعابیر بسیار هستند. در واقع تعابیر گوناگونی که در آیات قرآن به کار رفته اند، از لحاظ شناختی نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند و معناسازی خاصی دارند. یکی از آن تعابیر، تعبیر«لعل+فعل» است. در واقع این تعبیر به ما می گوید که کدام یک از عنصرهای زبانی آن آیات، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از این رو این مقاله بر آن است تا با کمک این نظریه و بر اساس منهج توصیفی- تحلیلی آیاتی که دربردارنده این تعبیر هستند، را مورد بررسی قرار دهد. نتایج این بررسی نشان داد که افعال موجود در تعبیر «لعل+فعل» در نزد خداوند اهمیت بیش تری نسبت به دیگر عنصرها داشته است و از بین دیگر عناصر زبانی، برجسته شده اند تا توجه خواننده را به سمت خود جلب کنند.

    کلیدواژگان: لنگاکر، حرف «لعل»، فعل، ترکیب
  • سید محمدجواد نبوی، سیده فاطمه حسینی میرصفی * صفحات 365-384

    باور همه شیعیان اثنی عشری آن است که نه تنها پیامبر اسلام و ایمه اطهار(علیهم السلام) انسان های کاملی بوده اند بلکه دیگران را به رسیدن به این مرتبه دعوت کرده و راه های نیل به کمال را در سیره و سنت خویش بیان کرده اند. به این ترتیب اصطلاح الانسان الکامل و اصطلاحات مشابهی مانند الانسان الحقیقی و کمال الانسان، به فرهنگ و علوم اسلامی راه یافته و در علوم مختلف اسلامی مانند عرفان، حکمت، کلام، تفسیر و حدیث درباره آن سخن رفته است. اکنون سوال این است که آیا کمال انسان امری است که در این دنیا و پیش از مرگ قابل حصول است و انسان می تواند قبل از قطع تعلق روح از بدن به آن دست یابد؟ یا اینکه دنیای مادی محدودتر از آن است که بتواند ظرف چنین کمالی برای نفس باشد و بنابراین دستیابی به این کمال منوط به مرگ است و فقط در جهان دیگر و نشیه دیگر قابل دسترسی است؟ همچنین در صورتی که کمال پس از مرگ حاصل می شود، آیا مراد از این مرگ، موت ارادی و کشتن نفس به سبب ریاضت های شرعی است یا مراد مرگ طبیعی است و یا آنکه متون دینی در این باره صراحت ندارند و پاسخ روشنی در قبال این پرسش ارایه نکرده اند؟

    کلیدواژگان: انسان کامل، کمال گرایی، قرب الهی، دنیا، نفس
  • مصطفی معلمی، سید علی هاشمی خانعباسی * صفحات 385-408

    قرآن کریم متن مقدس مسلمانان، کتابی آسمانی نازل شده  بر آخرین پیامبر صلوات الله علیه و آله است تا پیامی برای جهانیان برای تمامی اعصار باشد. از آنجا که قرآن تنوع زبان ها را می پذیرد و آن را زمینه ای برای آشنایی اقوام و ملل می داند ترجمه قرآن از دیرباز مورد توجه بوده است. زبان انگلیسی امروزه زبان بین المللی و میانجی است و ترجمه های پرشماری از قرآن به این زبان فراهم آمده است. یکی از مهم ترین مسایل در برگردان متون ایجاد تعادل و یا برابری در سطوح مختلف زبانی است. تعادل در سطح واژگانی و نیز تقدم معنا بر صورت از مهم ترین اولویت ها در ترجمه متون دانسته شده است. در پژوهش پیش رو سه ترجمه از قرآن مبتنی بر دیدگاه مونابیکر در مبحث ایجاد تعادل بررسی شده است. بر اساس مثال های بررسی شده، یافته ها نشان می دهد این ترجمه ها گاه در ایجاد تعادل ناموفق بوده و نتوانسته اند معنا را به درستی به زبان مقصد منتقل نمایند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، ترجمه، معنا، صورت، مونا بیکر
  • علی صالحی ارمکی، محمدرضا ابویی*، کمال خواجه پور بنادکی صفحات 409-427

    جاهلیت دارای مولفه های ویژه ای است و محدود به زمان و مکان معینی نمی باشد و محورهای گوناگون آن در قرآن مطرح و نقد شده است. یکی از این محورها، نماد و ویژگی های جاهلیت می باشد. از جمله مولفه های فرهنگی مهم دوران جاهلیت که همچنان به اشکال دیگر در زمان حاضر در جوامع مختلف از جمله جوامع مسلمان دیده می شود، دو موضوع تبرج و خشونت علیه زنان است. لذا ضروری است با تاسی به قرآن جهت شناخت چهره واقعی جاهلیت، این مولفه ها بررسی و تحلیل شود تا با نگرشی اصلاح گرایانه در دوران معاصر به کار برده شود. در پژوهش حاضر که با رویکرد توصیفی- تحلیلی و گردآوری مطالب از منابع معتبر صورت پذیرفته، می توان دریافت که رذایل اخلاقی در جاهلیت مدرن بر اساس تحولات فرهنگی، اجتماعی و دیدگاه های مادی گرایانه، جایگاه جدیدی پیدا کرده و مشابه جاهلیت اولی، همچنان ادامه دارد.

    کلیدواژگان: جامعه انسانی، گفتمان، امنیت، جهل، خودنمایی
  • اسلام ظهرابی اصل، گلاره امیری، سهیلا پایان * صفحات 429-445

    از کلمه «جاهلیت» در چهار سوره مدنی قرآن کریم یاد شده است. مکتب انسان ساز اسلام، با عادات، احکام، عقاید باطل و انحرافات جامعه آن روز به مقابله پرداخت و از آن به جاهلیت تعبیر کرد. جاهلیت را نمی توان صرف نادانی در برابر علم دانست بلکه جاهلیت معنای وسیع تری دارد که خشونت، عدم توجه به علم، استبداد، خودپرستی و... را نیز در بر می گیرد. از منظر قرآن جاهلیت به دو بخش اولی و مدرن قابل تقسیم است که جاهلیت اولی مولفه هایی همچون ظن جاهلیت، تبرج جاهلیت، حمیت جاهلیت وحکم جاهلیت دارد. پس از این دوره، جاهلیت دیگری با مولفه های نسبتا مشابه آغاز شد که تا عصر حاضر ادامه دارد که با جاهلیت مدرن نامبردار است. پژوهش حاضر با تامل در آیات قرآن، آرای مفسران و... به تبیین مولفه های جاهلیت پرداخته است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، جاهلیت، ظن، تبرج، حکم
  • نجمه نجم، فاطمه مسجدی، مهدی مهریزی صفحات 447-478

    از دیرباز تفاسیر متعددی بر قرآن کریم نوشته شده که مورد تقسیم بندی های مختلف روشی قرار گرفته است. مواجهه با تعدد و اختلاف نظرهای موجود، ذهن مخاطب را به چرایی این تعدد نسبت به متن واحد سوق می دهد. مساله اصلی، آن است که با وجود پذیرش علایق و تخصص متفاوت مفسرین که منجر به تفاوت تفسیری آنان می شود، این دامنه از اختلاف نظر و قسیم و مقسم های متعدد روشی، چگونه قابل تحلیل است؟ این مقاله با مقایسه میان دو سوره قدر و کوثر در تعداد قابل توجهی از کتب تفسیری که بر اساس روش های تفسیری؛ اثری، عقلی، عرفانی و علمی نگاشته شده اند به بررسی این مساله پرداخته است. نتیجه این بررسی حاکی از آن است که حداکثر حدود بیست درصد اختلاف در تفسیر این آیات قابل ملاحظه است که با لحاظ نمودن اختلافات قابل جمع، از میزان آن کاسته خواهد شد. ضمن آنکه مسایل تفسیری نیز در این آیات، لزوما با استفاده از روش تفسیری مفسر، حل و فصل نشده اند. روش این مقاله کیفی و تکنیک تحلیل اسنادی آن بر اساس داده های کمی بوده و از مباحث انتزاعی پرهیز شده است.

    کلیدواژگان: روش تفسیری، اختلافات تفسیری، سوره قدر، سوره کوثر
  • محسن خوشفر، وجیهه اورک شیرانی * صفحات 479-500

    سوره فجر در مکه نازل شده و همانند بسیاری دیگر از سوره های مکی، آیاتش کوتاه، تکان دهنده، پر محتوا و همراه با هشدارهای فراوان و خطاب است؛ از جمله این خطاب ها ﴿یایتها النفس المطمینه﴾ می باشد. مفسران فریقین در مورد معنای نفس مطمینه و تطبیق این مفهوم بر مصادیق خارجی، نظرات مختلفی بیان نموده اند. نوشتار پیش رو با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نظرات مفسران فریقین در این موضوع پرداخته است، که در راستای آن به اقوال متفاوتی در مورد «نفس مطمینه» دست یافته، که هر کدام به یکی از خصوصیات نفس مطمینه اشاره داشته و همه آن ها به همان معنای لغوی؛ یعنی آرامش قلب بدون اضطراب یا سکونت پس از اضطراب بازگشت می کند و نیز به هشت مصداق رسیده که برخی مصداق آیه را حمزه، برخی حبیب بن عدی، بعضی دیگر عباس، عموی پیامبر(ص) و عده ای نیز رسول خدا(ص)، گروهی امام حسین(ع) و شیعیان ایشان و یا قایلین به ولایت علی(ع) و در مقابل گروهی هم مصداق آیه را «خلیفه اول» و «خلیفه سوم» می دانند.

    کلیدواژگان: تفسیر تطبیقی، تفاسیر فریقین، نفس مطمئنه، سوره فجر
|
  • Bahman Gorjian, Farangis Abbas Zadeh Pages 9-27

    The existence of three historical, comparative and interdisciplinary features in modern linguistics accelerates its development, change and evolution. Language conveys the informational role and content structure of each word. The role of communication dependence Sentences that are identified according to their discourse role and contextual effects are essential for understanding the message. The purpose of the present study is to investigate the informational and thematic construction of several verses of the Holy Quran following the systematic theory of Halliday (1994) which has been done in a descriptive-analytical method using trustable sources (Holy Quran) to study the effect of structural and semantic coherence of Quranic verses. The results indicate that the change in the conceptual and semantic aspect of the structure depends on the information construction of the discourse and its communication elements, which is reinforced by changing the type of possible structure; and these changes take the right shape with linguistic and stylistic tools.

    Keywords: functional linguistic, informative structure, communicational channel, written discourse
  • Nasibeh Olamaie Pages 29-53

    Conscience is the esoteric perception by which man finds the path to perfection. As an inner self-guide and human guide, he is sometimes healthy and sometimes deviated and does not have the necessary efficiency due to the lack of proper religious education. Conscience has an important place in some Western moral schools and has been introduced as the basis of moral actions and it is a wonderful thing and has a motivating power in judging according to Kant. The Rousseau school also defines functions for the conscience, which are summarized in this study. In this regard, the present study seeks to define the position and explain the functions of conscience in the Qur'an and hadiths. Conscience has various uses that it is necessary to distinguish between them.


    Keywords: conscience, blame, deviation, treatment, mental illness
  • Zahra Samadi, Masoud Bavanpouri Pages 55-77

    Holy Quran has been translated into various languages ​​and the level of ability of its translators in understanding the Quran, precepting it in the target language or both, as well as familiarity with the knowledge of linguistics and translation has varied. Abolfazl Bahrampour is one of these translators who has had a great ability in understanding and translating the text of the Holy Quran in his translation. Of course, he also had weaknesses that the present article, after stating the general features of Al-Waqi'ah Surah, studies the translation of Abolfazl Bahrampour in various rhetorical purposes; First, he deals with the rhetorical features such as simile, metaphor, irony, emphasis, attention, etc. in the verses of Al-Waqi'ah Surah, and then he compares those rhetorical intentions with Bahrampour's translation. Some omissions of translations are due to the precise and complex structure of the Qur'anic language, which has made translators prefer one translation over another, but some slips are also due to weakness in the structure of the word or its morphological, syntactic and rhetorical style; Some (translators) also undertook interpretive translation and elaborated without separating the original word from the interpretive margins.

    Keywords: Holy Quran, Abolfazl Bahrampour, Al-Waqi'ah Surah, rhetorical purposes
  • Yousef Moqaddasi, Jamal Talebi Ghareqeshlaqi, Asgar Babazadeh Aqdam Pages 79-111

    Throughout human life on earth, man has hated the word oppression and exploitation and has considered it as an intellectual and religious ugliness. The pure nature of God as a very moving tool has prevented his domination, but any society that has a cultural background of domination and oppression has helped the arrogant and colonialist in his "superior self-vision". The reference to the noble verses of the Qur'an in "Wrong not, and ye shall not be wronged." indicates such a meaning. The purpose of this article is to show the face of arrogance in today's human society. The quality of anti-arrogance from the perspective of the Qur'an and the explanation of the methods of fighting arrogance by presenting noble verses are reassuring; And it will be peace and self-esteem. This study is descriptive and philosophical and analytical and library studies.

    Keywords: dominant, submissive, Quran, weakness
  • Hamzeh Ali Bahrami Pages 113-137

    The issue of abrogation is one of the most important issues in the Quranic sciences that there are many differences between experts in its definition and examples. The Holy Qur'an itself has specified the occurrence of abrogation in the Qur'an in a few verses (Baqarah / 106; Nahl / 101; Ra'd / 39). The type of confrontation with the issue of abrogation can lead to the acceptance or denial of the apparent authority of many verses of the Qur'an. The Salafi-Takfiri party of Sunni with a special tendency and approach in interpretation and Quranic sciences has a different interpretation of other Islamic parties on the subject of abrogation. It seems that this difference is one of the causes of sedition, bloodshed and killing of Muslims in the present era. This article studies and analyzes the abrogation in their view with descriptive-analytical method and documentary approach as well as the knowledge of the necessity of recognizing the intellectual principles of the Salafi-Takfiri movement and apply abrogation to include assignment, restriction, absolute, exception, and so on. Failure to pay attention to this point can lead to errors in our judgments.

    Keywords: Quran, abrogation, Salafi, Taymiyyah
  • Mohammad Paknejad, Elkhas Veisi, Mahmoud Naqi Zadeh Pages 139-170

    The present study is a kind of confrontational research from the text – based linguistic viewpoint, which is dedicated to maintaining the coherence and introducing the discourse of lexical views in Al-Baqarah Surah. Hence, the whole of Al-Baqarah Surah has been analyzed with three interpretive translations in Persian and English based on the theoretical approach of Frazer (2005). These elements are also categorized according to the mentioned model, which consists of detailed, inferential and temporal views discourse. In addition, the discovered sequences are structured in an organized and coherent manner. The function of these lexical elements in selected translations shows that they act in an integrated and continuous manner in the textual relations of the translation of verses with the help of these linguistic elements and have a significant effect on the interaction of information in the context of translated religious texts; concepts follow the existence of these elements optimally.

    Keywords: Al-Baqarah Surah, interpretative translation, symbols' discourse, sequence
  • Reza Ramezani Pages 171-196

    In the Western world, some have described Islam and its Prophet as warriors, violent, bloodthirsty and cruel and have reduced the status of Muslims to the level of terrorists! However, the truth of the matter is other than this, and the source of this kind of analysis and perception can be considered in the West's enmity with Islam, selective treatment of the manners and character of the Prophet of Islam, and misunderstanding of Islam and lack of comprehensive knowledge of Islam. In order to fulfill his mission, the Holy Prophet put principles and ideologies on his agenda, which played an important role in the spread of Islam in Saudi Arabia and neighboring countries, by creating peace and friendship among the people and establishing peaceful coexistence among the people of that region. Therefore, in order to introduce a comprehensive picture of the Holy Prophet in this article, an attempt has been made to review the methods of the Holy Prophet in inviting him to the principles of Islam and to extract its general principles and doctrines based on Quranic instructions.

    Keywords: Islamophobia, comprehensive, encounter, opposites, general principles
  • Hadi Razzaqi Harikandei, Roqiyeh Sadeqi Ahangari Pages 197-221

    Today, methodology is of special importance in any science. The matter of education is no exception to this rule. That is, in order to flourish the latent talents of educators and nurture worthy human beings, there is no choice but for parents and educators to use scientific and sound methods to cultivate the seedlings of happiness in educators, and therefore in different chapters of the Qur'an, educational methods and strategies; it finds more colorful dimensions. Since A'raf Surah is one of the largest surahs of the Qur'an after Al-Baqarah Surah in terms of the number of words and in a way most of the aims and purposes of the Qur'an are gathered in it, it can be considered a suitable ground for examining the educational dimensions. This research by descriptive-analytical method and by using the method of taking notes from the verses of A'raf Surah and referring to various interpretations, has been concluded that this Surah is full of educational methods that create a favorable educational environment and its effect on improving children's education. There are cases, and the Holy Qur'an, in order to reach that suitable environment, has referred to methods such as laying the groundwork, modeling, sanitizing, and pro and forbidding the evil.

    Keywords: human, instructor, education, method, environment, A’raf Surah
  • Ramezan Rezaei Pages 223-247

    The historical documents of Baghdad in the fourth century, as well as the analyzes obtained by narrators, commentators, historians, civilizations, philosophers of history, and others, indicate the intellectual and religious growth and expansion of Islam in comparison with other periods. Therefore, this study intends to promote the unique development of various civil engineering areas such as the construction of medical and cultural sites, urban planning and restoration of ruins, attention to the restoration of holy observation, collection of hadith and the growth and expansion of interpretations and finally security in this era. ; Which has Quranic and hadith roots; Using original sources and texts and side analyzes, to discover the development motives of this ruler (Aḍud al-Dawla) and the motives that determine the why and how to direct his activities to some extent. For this reason, the main question is what has been the effect of Quranic and hadith teachings on the flourishing and brilliance of Shiite and Iranian thought?

    Keywords: Quran, Hadith, Buyid Dynasty’s civilization, Aḍud al-Dawla Deylami, golden era
  • Hadis Riyahi Pages 249-261

    One of the most significant factors influencing the development of humanities is the explanation of methodological issues. This helps the researcher to better understand the process of religious studies and the context of the formation of religious texts, and through this can lead to the discovery and extraction of deep semantic layers of Qur'anic verses in the form of new methods. This article tries to study the interpretation of "Al-Mizan" and describe its method using descriptive methodology and quantitative and qualitative content analysis. By choosing Qaaf Surah, the researcher examines the method of the following Allameh and its interpretive propositions; Finally, with the help of statistical data, Allameh's method has been analyzed and introduced in Qaaf Surah. The findings of this study indicate that Allameh has used ijtihad method to interpret the verses of Qaaf Surah compared to other methods and most of the figures are in quantitative analysis related to this field and after this field the interpretation of Quran to Quran (context) has the highest frequency in the types of interpretation.

    Keywords: Al-Mizan interpretation, content analysis, descriptive, methodology, Qaaf Surah
  • Fatemeh Riyahi, Ahmad Mirzaei Pages 263-282

    In this research, consultation and recitation, which are two decision-making strategies in Islamic and Quranic culture, were reviewed. Contemplation and recitation are two of the great gifts of God, the Merciful, which can be a way for man when he is astonished and confused. These two things, like other things in our lives, need to observe a series of principles and conditions for the initial beginning, which if they are not done by observing their customs and conditions, not only do not lead man astonished, but also lead him astray. Therefore, in the present article, issues such as what and why recitation and consultation are and their place in verses and hadiths and their status are discussed. To answer these cases, descriptive research method is used and by referring to written and unwritten sources and Internet sites, the necessary materials have been collected.

    Keywords: thinking, decision making, Islam, Quran, culture
  • Ahmad Reza Tavousi, Amir Ahmadnezhad Pages 283-311

    Crisis management is of particular importance as an interdisciplinary topic in various areas of political and social management. Therefore, the approach of the Holy Quran to this issue is remarkable. The study of Medina verses shows that the Holy Prophet faced various crises during the rule of Medina. One of the most complex of these crises is the destructive actions of the current of dissension against the Prophet. Given the special place of the Prophet in receiving revelation, his reactions to the hypocrites can be used as a reliable model for managing the crisis in the Islamic world and human society. The management of the Prophet in crises caused by dissension can be evaluated in three general stages, including pre-crisis, during-crisis and post-crisis management. This research intends to study the subject literature and with a descriptive-analytical approach, the most important parts of this management, which include expressing the methods and actions of the dissension and the appropriate reactions of the Qur'an along with announcing the policies and measures of the Prophet Check. The six strategies obtained in the present study are among the achievements of this paper.

    Keywords: governance, expediency, Madani Verses, Prophet’s Management, dissenter
  • Seyyed Ziaoddin Olyanasab, Ali Farzin Pages 313-337

    The present article has explained the obstacles and challenges of women's obedience to their husbands and ways to overcome these challenges based on verses and hadiths. Since adjusting the lifestyle according to the Islamic lifestyle leads to happiness in this world and the hereafter, this research is very important by using the lifestyle of the Ahl al-Bayt and their lives regarding the challenges of obedience to the husband. The purpose of this study is to find solutions to treat the challenges and differences of cohabitation. The need to revive the tradition and manners of the Ahl al-Bayt in families makes this research necessary. This research, which is done with a descriptive – analytical method, finally came to the conclusion that the Qur'an and the Ahl al-Bayt have various strategies to get out of it, such as love and obedience and meeting sexual needs, paying attention to the reward of obedience and the result of disobedience to the husband, providing insight into the rights of couples, negligence of couples towards each other's weaknesses, good suspicion, choosing a worthy spouse.

    Keywords: obedience, Quran, Hadith, lifestyle, woman
  • Zohreh Qorbani madavani Pages 339-363

    Cognitive linguistics believes that language directly reflects the speaker 's conceptualization of situations. As one of the theorists of cognitive linguistics, Langacker states that based on three principles, importance, accuracy and perspective, different interpretations of the speaker can be processed. There are many such interpretations in the Holy Quran. In fact, the various interpretations used in the verses of the Qur'an play a very important role cognitively and have a special meaning. One of those interpretations is the interpretation of "La’l + verb". In fact, this interpretation tells us which of the linguistic elements of those verses is of special importance. Therefore, this article intends to examine the verses that contain this interpretation with the help of this theory and based on the descriptive-analytical method. The results of this study showed that the verbs in the interpretation of " La’l + verb" were more important to God than other elements and were highlighted among other linguistic elements to attract the reader's attention.

    Keywords: Langacker, La’l letter, verb, combination
  • Seyyed Mohammad Javad Nabavi, Seyyedeh Fatemeh Hosseini Mirsafi Pages 365-384

    All Shiites believe that not only the Prophet of Islam and the Imams were perfect human beings, but also invited others to reach this level and stated the ways to achieve perfection in their way of life and tradition. In this way, the term "perfect human being" and similar terms such as "true human being" and "perfect human being" have found their way into Islamic culture and sciences and have been discussed in various Islamic sciences such as mysticism, wisdom, theology, interpretation and hadith. The question now is, is human perfection something that can be achieved in this world and before death, and can man achieve it before the soul is cut off from the body? Or is the material world too limited to be a vessel for such perfection for the soul, and therefore the attainment of this perfection depends on death and is only available in another world and another intoxication? Also, if perfection is achieved after death, does this death mean voluntary death and self-killing due to religious sufferings, or does it mean natural death, or do the religious texts not explicit about this and provide a clear answer to this question?

    Keywords: perfect human, perfectionism, Divine kinship, world, reference
  • Mostafa Mo’allemi, Seyyed Ali Hashemi khanabbasi Pages 385-408

    The Holy Quran is the holy text of Muslims, a divine book revealed to the last Prophet, peace and blessings of God be upon him, to be a message to the world for all ages. Since the Qur'an accepts the diversity of languages ​​and considers it as a ground for the acquaintance of peoples and nations, the translation of the Qur'an has long been considered. English is now an international and mediating language, and numerous translations of the Qur'an have been provided in this language. One of the most important issues in translating texts is creating balance or equality at different language levels. Balance at the lexical level as well as the precedence of meaning over the appearance is considered to be one of the most important priorities in translating texts. In the present study, three translations of the Qur'an based on Mona Baker's view on the issue of creating balance have been studied. According to studied examples, the findings show that these translations sometimes failed to strike a balance and failed to convey the meaning correctly to the target language.

    Keywords: Holy Quran, translation, meaning, face, Mona Baker
  • Ali Salehi Armaki, Mohammad Reza Abouei, Kamal Khajeh Poor bandnaki Pages 409-427

    Ignorance has special components and is not limited to a specific time and place, and its various fields have been discussed and criticized in the Qur'an. One of these fields is the symbol and characteristics of ignorance. Among the important cultural components of the pre-Islamic era that are still seen in other forms in the present time in various societies, including Muslim societies, are the two issues of abortion and violence against women. Therefore, it is necessary to study and analyze these components by relying on Qur'an to identify the real face of ignorance, so that it can be used with a reformist attitude in the contemporary era. In the present study, which has been done with a descriptive-analytical approach and collecting materials from reliable sources, it can be seen that moral vices in modern ignorance have found a new place based on cultural, social and materialist views and continue like the prior ignorance.

    Keywords: human society, discourse, security, ignorance, ostentation
  • Islam Zahrabi Asl, Gelareh Amiri, Soheila Payan Pages 429-445

    The word "ignorance" is mentioned in four Medina chapters of the Holy Quran. The humanizing school of Islam confronted the habits, rules, false beliefs and deviations of the society of that day and interpreted it as ignorance. Ignorance cannot be considered mere ignorance of science, but ignorance has a broader meaning that includes violence, lack of attention to science, tyranny, selfishness and .... According to the Qur'an, ignorance can be divided into two parts, the first and modern. The first ignorance has components such as suspicion of ignorance, the tower of ignorance, the protection of ignorance and the ruling of ignorance. After this period, another ignorance began with relatively similar components that continues to the present day, which is called modern ignorance. The present study has explained the components of ignorance by reflecting on the verses of the Qur'an, the opinions of the commentators, and so on.

     

    Keywords: Holy Quran, ignorance, suspicion, astrology, verdict
  • Najmeh Najm, Fatemeh Masjedi, Mahdi Mehrizi Pages 447-478

    Numerous interpretations of the Holy Qur'an have been written since long time ago, which have been divided into different methods. discovering the existing plurality and differences of opinion, the audience's mind leads to the reason of this plurality in relation to a single text. The main question is that despite the acceptance of different interests and expertise of the commentators, which leads to their interpretive differences, how can this range of disagreements and divisions and multiple method be analyzed? This article compares two chapters of Qadr and Kowsar in a significant number of commentary books based on interpretive methods; An intellectual, mystical, and scientific work has been written on this subject. The result of this study indicates that a maximum of about twenty percent of the differences in the interpretation of these verses is significant, which will be reduced by taking into account the sum of differences. Moreover, the interpretive issues in these verses have not necessarily been resolved using the interpretive method of the interpreter. The method of this article is qualitative and its documentary analysis technique is based on quantitative data and abstract topics have been avoided.

    Keywords: interpretive, method, interpretive differences, Al-Qadr Surah, Kowsar Surah
  • Mohsen Khoshfar, Vajiheh Orak Shirani Pages 479-500

    Al-Fajr Surah was revealed in Mecca and like many other Surahs of Mecca, its verses are short, shocking, full of content and with many warnings and sermons; One of these addresses is ﴿یایتها النفس المطمئنه﴾. The commentators of parties have expressed different views on the meaning of the self - esteem soul and the application of this concept to external examples. The present article has dealt with the descriptive-analytical method in studying the views of the commentators of the parties on the abovementioned subject, in line with which different statements have been made about the "confident soul", each of which refers to one of the characteristics of the confident soul and all of them the same literal meaning; That is, peace of heart returns without anxiety or residence after anxiety, and it also reaches eight instances, some of which are Hamza, some Habib ibn Adi, some others Abbas, Prophet’s uncle and some of the Messenger of God a group of Imams. Hussein and his Shiites or those who believe in the guardianship of Ali and in contrast to a group of people consider the verse as "the first caliph" and "the third caliph".

    Keywords: comparative interpretation, interpretations of parties, confident Soul, Fajr Surah